Petrus-metodi

2x2x2-blokki

Petrusissa tehdään ensin 2x2x2-blokki, toisin sanoen ratkaistaan ensin yksi kulma ja sen viereen kuuluvat kolme särmäpalaa, jolloin muodostuu 2x2x2 kokoinen ratkaistu alue kuvan osoittamalla tavalla. On kahdeksan kulmaa joista valita, ja helpon eroittaminen vaikeasta vaatii paljon kokemusta. On tietenkin mahdollista käyttää aina samoja värejä, mutta itse pidän sitä huonona ideana.

Ainoa tapa tulla todella hyväksi tässä vaiheessa on harjoitella paljon. Jos alla olevat ohjeet tuntuvat liian helpoilta, voit ohittaa ne ja lukea pelkästään tummalla pohjalla olevan osan. Se on tarkoitettu niille, jotka haluavat oppia ratkaisemaan kuution nopeasti.

Mielestäni helpoin tapa ratkaista tämä vaihe on laittaa ensin jokin kulmapala oikealle paikalleen, ja sitten sen viereen kuuluvat särmäpalat yksi kerrallaan. Särmäpalojen laittaminen ei ole aivan yhtä yksinkertaista, sillä samalla pitää varoa, etteivät jo ratkaistut palat joudu pois paikoiltaan. Paras tapa selittää tarkemmin on varmaan parin esimerkin avulla.U laittaa puna-valko-vihreän kulmapalan paikalleen. Seuraavaksi ratkaistaan vihreä-valkoinen särmäpala. F olisi muuten hyvä, mutta se veisi samalla kulmapalan pois paikaltaan. Ongelma ratkaistaan siten, että viedään kulmapala ensin "piiloon" tekemällä R, jonka jälkeen F laittaa särmäpalan turvallisesti paikalleen. Sen jälkeen R' tuo kulmapalan pois "piilosta". Sitten ratkaistaan valkea-punainen särmäpala. R2 olisi muuten hyvä, mutta kulmapala on taas tiellä. Joten ensin tehdään F', jonka jälkeen R2 on hyvä. Ja lopuksi vielä F, joka tuo kulman takaisin. Vielä on jäljellä puna-vihreä särmäpala. Sitä ei voi suoraan laittaa oikealle paikalleen, vaan on ensin tehtävä yksi valmisteleva siirto, tässä tapauksessa L on hyvä. Sen jälkeen särmäpala on yhden siirron päässä oikeasta paikastaan. F2 ei tietenkään käy vielä, vaan ensin on tehtävä U', joka vie kulmapalan pois tieltä. Sitten F2 ja lopuksi U. Ensimmäinen vaihe on saatu ratkaistua. Vielä toinen esimerkki, jotta asia tulee kunnolla tutuksi.U' ratkaisee puna-valko-vihreän kulmapalan ja samalla, melko onnekkaasti, myös valko-punaisen särmäpalan. Seuraavaksi ratkaistaan valko-vihreä särmäpala. Se ei vielä ole tarpeeksi hyvällä paikalla, vaan ensin on tehtävä L', joka tuo sen yhden siirron päähän oikeasta paikastaan. Sitten R vie kulman "piiloon", F ratkaisee särmäpalan, ja R' tuo kulman takaisin. Puna-vihreä särmäpala on vaikeimmassa mahdollisessa tilanteessa: oikealla paikallaan mutta väärin päin! Sen saa kuitenkin ratkaistua melko helposti. Ensin se otetaan pois, sitten laitetaan takaisin, mutta oikein päin. R veisi sen pois oikealta paikaltaan, mutta sitä ennen on tehtävä U. Siis U R U', ja nyt särmäpala on saatu pois paikaltaan. B' tuo sen yhden siirron päähän oikeasta paikastaan ja U R2 U' ratkaisee sen. Toivottavasti näistä esimerkeistä oli hyötyä.


Yllä esitetty tapa on helppo oppia, mutta se on myös toivottaman hidas. Jos haluaa tulla nopeaksi ratkojaksi, kannattaa opetella parempia tapoja. Itse käytän usein systeemiä, jossa yhdistetään ensin yksi kulma- ja särmäpala, jolloin muodostuu kulma-särmäpari. Seuraavaksi siihen lisätään yksi keskusta ja toinen särmäpala, jolloin siitä tulee 1x2x2-blokki. Sitten laitetaan kolmas särmä oikealle paikalleen. Lienee paras näyttää taas pari esimerkkiä.Saatoit huomatakin, että alkuasema on sama kuin ensimmäisessä esimerkissä, mutta käyttämällä tätä parempaa systeemiä säästetään 4 siirtoa. B2 D' B muodostaa kulma-särmäparin. U' B' yhdistää sen toiseen särmään ja keskustaan, jolloin muodostuu 1x2x2-blokki. F laittaa kolmannen särmäpalan paikalleen, ja R' viimeistelee 2x2x2-blokin. Itse asiassa tämäkään ei ollut nopein mahdollinen ratkaisu, vaan olisi mahdollista säästää vielä yksi siirto, mutta se menee jo sen verran hankalaksi, että en esitä ratkaisua tässä.Tässä alkuasema on sama kuin toisessa esimerkissä. Ensimmäinen vaihe - siis kulma-särmäpari - on jo ratkaistu, joten nyt pitää miettiä, miten siitä saataisiin 1x2x2-blokki. D2 R tuo valko-vihreän kulmapalan lähemmäs, ja F' U F laittaa sen paikalleen osaksi 1x2x2-blokkia. Kolmas särmä on jo oikealla paikallaan, joten enää tarvitaan U', ja 2x2x2-blokki on valmis. Tämän lisäksi on kolme erilaista 6 siirtoa pitkää ratkaisua, mutta valitsin tämän, koska se on mielestäni selkein.Kun olet saanut 2x2x2-blokin valmiiksi, voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen: 2x2x3-blokin rakentamiseen.