Merkinnät

Rubikinkuution eri siirrot voidaan merkitä omilla merkinnöillään, ja näiden ymmärtäminen on lähes välttämätöntä esimerkiksi algoritmeja opetellessa. Tälle sivulle on koottu kaikki tällä sivustolla käytetyt merkinnät, ja lähes kaikilla muillakin sivuilla käytetään samoja merkintöjä.


Pääasiassa sivuja merkitään niiden englanninkielisten nimien etukirjaimilla U (up), D (down), F (front), B (back), R (right) ja L (left). Lisäksi näiden perässä saattaa olla heittomerkki ('), 2 tai ei mitään. Mikäli merkinnän perässä ei ole mitään, kyseinen siirto tehdään myötäpäivään. Heittomerkki siirron perässä tarkoittaa siirtoa vastapäivään, ja 2 tarkoittaa puolikasta kierrosta.

Näiden lisäksi on myös lisämerkintöjä, kuten keskikerrossiirrot M (middle), E (equator) ja S (slice), kuutionkäännöt x, y ja z sekä "double layer turnit" u, d, f, b, r ja l, jotka siis ovat kuten normaalit siirrot, mutta samalla siirretään vastaavaa keskikerrosta. Näihin pätee samat lisämerkinnät ' ja 2. Eräs tärkeä seikka on, että siirron suunta määräytyy siten, että esimerkiksi takasivua myötäpäivään siirrettäessä sivua käännetään myötäpäivään sellaisen henkilön näkökulmasta, joka tuijottaisi suoraan takasivua kohti. Täten B' ei sinun näkökulmastasi olekaan vastapäivään.

Alla on kaikki siirrot Java-kuutioina, joten niistä pitäisi selvitä vaikeimmatkin merkinnät (pääasiassa keskikerrossiirrot ja kuutionkäännöt).