Aloittelijan metodi

Kulmien permutaatio

Tähänkin vaiheeseen tarvitset vain yhden algoritmin, jota täytyy käyttää 1-2 kertaa. Tavoitteena on siis saada kaikki kulmat oikeille paikoilleen, jolloin asema näyttää tältä:Mielestäni helpoin tapa tämän vaiheen suorittamiseen on ensin katsoa, että onko millään sivulla yläkerroksen kulmissa samanväriset tarrat. Jos jokaisella sivulla on samanväriset tarrat, kulmat ovat jo ratkaistu ja voit vain kääntää yläkerrosta niin kauan, että kulmat ovat oikeilla paikoillaan:Huomaa, että kaikilla sivuilla yläkerroksen kulmissa on samanväriset tarrat.


Jos vain yhdellä sivulla kulmissa on samanväriset tarrat, silloin täytyy käyttää algoritmia, joka vaihtaa kahden kulman paikkaa. Toisin sanoen sinun pitää ensin kääntää yläsivua niin kauan, että ne kaksi kulmaa, joilla on samalla sivulla samanväriset tarrat, ovat oikeilla paikoillaan. Tämän jälkeen käännät kuutiota siten, että oikeilla paikoillaan olevat kulmat ovat kuution oikealla puolella. Sen jälkeen teet alla olevan algoritmin, joka vaihtaa kahden väärällä paikalla olevan kulman paikkaa.


Yllä olevassa esimerkissä kaksi kulmaa on jo oikeilla paikoillaan, ja ne sijaitsevat kuution oikealla puolella, joten voidaan tehdä algoritmi kahden muun kulman paikan vaihtamiseksi.


Mikäli millään kuution sivulla yläkerroksen kulmien tarrat eivät ole samanväriset, täytyy sinun tehdä ylläoleva algoritmi kahdesti esimerkiksi seuraavasti:Tässä ei hirveästi ole merkitystä, mistä kohdasta teet ensimmäisen kerran kulmienvaihtoalgoritmin, kunhan vaan sen jälkeen pyrit ensimmäisen esimerkin mukaiseen asemaan ja teet algoritmin toisen kerran.


Itse asiassa tällä sivulla esitetty algoritmi (ilman ensimmäistä siirtoa) vaihtaa kolmen kulman paikkaa myötäpäivään, eikä se vaikuta mitenkään yläkerroksen särmiin. Tämän lisäksi kannattaa opetella vastaava sykli vastapäivään ja lisäksi algoritmi, joka vaihtaa kahden kulmaparin paikkoja. Tällöin saatat välttyä viimeiseltä vaiheelta, jos huomaat kaikkien särmien olevan jo paikoillaan (kun olet kääntänyt yläkerrosta). Lisäksi voit käyttää kahden kulmaparin vaihtavaa algoritmia, jos asemassa ei ole millään sivulla samanvärisiä yläkerroksen kulmatarroja, jolloin sinun ei tarvitse tehdä aiemmin mainittua perusalgoritmia kahdesti.

Ensimmäinen algoritmi on sama kuin perusalgoritmi ilman ensimmäistä siirtoa. Toinen algoritmi on itse asiassa ensimmäinen algoritmi takaperin, vaikka se onkin vaikea huomata. Kolmas algoritmi vaihtaa oikealla olevat kaksi kulmaa keskenään ja vasemmalla olevat kaksi kulmaa keskenään. Saattaa näyttää pitkältä, mutta loppu sujuu oikein tehtynä erittäin sulavasti.Kun kulmat ovat paikoillaan, on jäljellä enää viimeinen vaihe: särmien permutaatio.