Aloittelijan metodi

Ensimmäinen kerros

Ristin tekeminen oli oikeastaan vasta esiaskel ensimmäisen kerroksen muodostamiseen. Seuraavassa vaiheessa tavoitteena on lisätä kulmat ristisärmien viereen, jolloin saadaan muodostettua kokonainen kerros. Tässä vaiheessa suosittelen kääntämään kuution ylösalaisin niin, että risti on alhaalla. Tällöin on helpompi seurata niitä palasia, joita ei ole vielä ratkaistu. Tavoitteena on siis saada seuraavan näköinen asema:Tämäkään vaihe ei ole kovin hankala, ja ehkä saatat jopa onnistua siinä omin neuvoin. Jos olet aloittanut valkoisella ristillä, yritä etsiä kulmapaloja, joissa on valkoinen sivu. Useimmiten yläkerroksesta löytyy vähintään yksi tällainen kulmapala, jolloin sinun täytyy kääntää yläsivua siten, että kulmapala sijaitsee oikean paikkansa "yläpuolella" kuten kuvassa:


Huomaa, että vain valko-oranssi-vihreä kulma sopii oikeaan alakulmaan. Ei siis ole samantekevää, minkä kulman sinne pistät. Saatat ehkä ihmetellä, kuinka kulman voi laittaa oikealle paikalleen, sillä lähes jokainen kääntö siirtää jonkin ristisärmän pois paikoiltaan, etkä tietenkään halua sotkia ristiäsi ja aloittaa alusta. Risti kuitenkin hajotetaan vain väliaikaisesti, jonka jälkeen se korjataan takaisin. Kun olet löytänyt sopivan kulmapalan ja laittanut sen oikean sijaintinsa yläpuolelle, se voi olla kolmessa eri asennossa. Saat sijoitettua kulman oikealle paikalleen oikeassa asennossa käyttämällä seuraavia siirtosarjoja riippuen kulmapalan alkuperäisestä asennosta:Itse tunnistan tämän tapauksen toteamalla, että kulman etusivu on samanvärinen kuin kuution etusivu (vihreä tässä tapauksessa), mutta toki voit tunnistaa sen muillakin tavoilla esimerkiksi muistamalla, mihin suuntaan kulman valkoinen sivu osoittaa.Tässä tapauksessa kulman oikea sivu on samanvärinen kuution oikean sivun kanssa (vihreä), joten kun käännät kuutiota, huomaat tämän aseman itseasiassa olevan ensimmäisen tapauksen peilikuva!Tämä saattaa näyttää pelottavan pitkältä siirtosarjalta, mutta neljän ensimmäisen siirron idea on kääntää kulma siten, että päästään ensimmäiseen tapaukseen. Tämän aseman tunnistaa helposti joko siitä, että pohjanvärinen tarra osoittaa ylös tai että kuution oikea ja etusivu ovat molemmat erivärisiä kuin kyseiset sivut kulmapalassa.


Näitä kolmea siirtosarjaa käyttämällä saat ratkaistua kaikki ensimmäisen kerroksen kulmat. Luonnollisesti jos yläkerroksessa on valittavana useita sopivia kulmapaloja, kannattaa ensin ratkaista ne kulmat, jotka ovat joko ensimmäisen tai toisen tapauksen mukaisia. Aina yläkerroksessa ei kuitenkaan ole oikeanvärisiä kulmia, vaan ne saattavat olla väärillä paikoilla alimmaisessa kerroksessa. Tällöin kannattaa käyttää ensimmäistä tai toista siirtosarjaa saadaksesi kulmapalan yläkerrokseen väärästä paikasta, minkä jälkeen voit ratkaista sen normaalisti aiempien tapausten mukaisesti. Esimerkki:Tässä esimerkissä siirretään ensin valko-vihreä-punainen kulma yläkerrokseen ensimmäisellä siirtosarjalla. Sitten se sijoitetaan toisen siirtosarjan avulla oikealle paikalleen (huomaa, että kuutionkääntöä ei tarvitse tehdä tässä tapauksessa). Tämän jälkeen ratkaistaan viimeinen kulma toisen siirtosarjan mukaisesti.


Joskus kulma saattaa olla oikealla paikalla, mutta väärässä asennossa. Tällöin se kannattaa siirtää yläkerrokseen ensimmäiselle tai toisella siirtosarjalla ja sen jälkeen sijoittaa takaisin paikalleen oikeassa asennossa aiempien esimerkkien tavoin. Mahdollisia tapoja hoitaa tälläiset tilanteet:


Kulma siirretään yläkerrokseen ensimmäisen siirtosarjan avulla, jonka jälkeen se tuodaan oikean paikkansa yläpuolelle ja sijoitetaan paikalleen oikeassa asennossa käyttämällä uudestaan ensimmäistä siirtosarjaa.Sama idea kuin edellisessä esimerkissä, mutta tässä on käytetty kaksi kertaa toista siirtosarjaa.


Kun olet saanut ensimmäisen kerroksen ratkaistua, voit siirtyä ratkomaan toista kerrosta.